Det här behöver du tänka på när du ska skaffa flaggstång
Är det dags att fira en födelsedag, en högtid eller övrig tillställning, och du vill flagga för dagen i ära? Det kan vara ärofyllt att hedra vissa dagar lite extra, och för att du ska göra det på rätt sätt finns vi på Flaggstångsspecialisten till din hjälp. Flaggan fungerar för många som en symbol, men det är inte bara att sätta upp en flaggstång hur som helst. För att du ska bli så nöjd som möjligt med resultatet har vi kommit fram med lite tips du kan tänka över innan du reser stången och hissar flaggan i topp.
Olika typer av flaggstänger – välj rätt flaggstång till ditt hus
Flaggstänger kännetecknas av att vara vita med en toppkula i guld, men det finns faktiskt en stor varietet av flaggstänger att välja mellan. Sedan flaggstängernas början har trä varit det traditionella materialet, ett miljövänligt och snyggt alternativ. Men det finns idag även andra lösningar på marknaden. Flaggstång i glasfiber är en modern och lätt lösning. Dels lättare att montera på grund av dess lätta vikt, dels ett hållbart och underhållsfritt alternativ.
Flaggstångens läge är viktigt vid resning
Har du bestämt dig för att skaffa flaggstång, men är osäker på vart den ska stå? Faktum är att placering av flaggstång spelar större roll än vad man kan tro. För att få bäst och snyggast effekt bör man försäkra sig om att flaggan syns över hustaken – man vill ju trots allt visa upp att det är något viktigt som händer. Vart du själv vill ha flaggstången spelar givetvis roll. Men du behöver också ha ett par mått i åtanke. Har man fristående hus såsom villor och fritidshus är den rekommenderade flaggstångshöjden cirka fyra meter högre än taknocken, mätt från den plats flaggstången ska stå på. Dessutom krävs en radie runt flaggstången som uppskattningsvis är 1,5 meter längre än vimpeln till er nya flaggstång. Själva monteringen av flaggstång kan ske säkert på en stadig mark för att undvika potentiella skaderisker. Montering av flaggstång kan ske på olika ytor, bland annat i berg med borrning eller gjutning i mark. För att få en ståtlig och vacker flaggning är det viktigt att arbetet görs säkert.
Flaggstångens fällriktning spelar roll
Det är inte riktigt så enkelt som att bara ställa flaggstången på plats och hissa flaggan till skyarna. Innan montering behöver flaggstången läggas ned på marken, i en så kallad fällriktning. Därför är det viktigt att se till att den yta som flaggstången i liggande läge tar upp, finns intill platsen flaggstången ska placeras på.
Flaggstångsspecialisten förser dig med underhåll av flaggstången
Oavsett om du bor i Söder eller Norr tycker vi att flaggstänger är till för alla. Men vädret sliter på materialet, och därför krävs det med jämna mellanrum service av din flaggstång. Det är viktigt med en säker installation, med tydlig borrning eller gjutning i mark, för att flaggstången inte ska falla och orsaka skador på egendom eller person. Men trots säker montering, behöver flaggstången förses med underhåll. Nederbörd av olika typer sliter på det yttre skicket, och därför är det viktigt att trasigt material byts ut – för att undvika skador och att flaggstången står snett. Men flaggstången, som för många anses vara en vacker symbol, vill man heller inte ha smutsig. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum rengöra flaggstången.
Så här rengör du enkelt din flaggstång
Att rengöra en flaggstång kan anses krångligt, men faktum är att man inte behöver mer än helt vanliga hushållsingredienser för att kunna genomföra jobbet på egen hand. Vårt bästa tips för rengöring av din flaggstång är genom att använda såpa och vatten.
Vid rengöring bör du börja med att fälla flaggstången för att komma åt överallt. Sedan är det så enkelt som att skrubba rent med vatten och såpa, och snart kommer stången att skina. Genom att rengöra din flaggstång från alger och annat smuts förlänger du livslängden, och hinner flagga för många högtider i bravur.