Svensk vimpel vid röd stuga

Stor guide - Allt du behöver veta om när du får flagga på flaggstången

Visst är det trevligt att hissa flaggan för att fira en högtidsdag? Det tycker vi också. Flaggning är en sedvanlig tradition, och därför finns det ett par förhållningsregler som bör has i åtanke när man skaffar flaggstång.

Då får du flagga på flaggstången

Det finns utnämnda tider för flaggning på flaggstång. Från 1 mars till och med 31 oktober ska flaggan hissas klockan 8 på morgonen, för att sedan halas ned vid solnedgången.

Däremot under vinterhalvåret, mellan 1:a november och 28:e (eller 29:e) februari ska flaggan hissas en timme senare, alltså klockan 9 på morgonen, för att sedan halas ned vid solnedgång.

Men hur kommer det sig egentligen att dessa rekommendationer är så viktiga att följa? Givetvis är det inget krav på att du som privatperson måste hissa flaggan prick klockan 8, och sedan stå redo med linan och hala ned när mörkret börjar falla. Däremot finns en generisk uppfattning som härstammar ur traditionen, att man till största möjliga mån ska följa dessa regler. Vill du läsa mer om flaggningsregler? Vi på Flaggstångsspecialisten har full koll.

Allmänna flaggdagar

De allmänna flaggdagarna bestäms av regeringen, och innebär kort och gott att du som flaggstångsägare rekommenderas att flagga med den vanliga svenska flaggan, och inte en vimpel. Det finns en rad allmänna flaggdagar att hålla koll på enligt tradition.

Vimpel – när används den och vilka regler finns?

Vad är egentligen skillnaden mellan en vimpel och en “vanlig” flagga? Jo det är nämligen så att flaggan hissas vid högtider, medan vimpeln används för att smycka flaggstången vid mer alldagliga tillfällen. När man har investerat i en flaggstång vill man ju givetvis inte lämna den tom, och då kan vimpel vara ett praktiskt och snyggt alternativ.  Vimplar finns i en mångfald av olika färger och mönster. Här kan du alltså själv välja utsmyckning på din flaggstång. Vimpeln får till skillnad från den vanliga flaggan sitta uppe dygnet runt, men signalerar framför allt att det är något särskilt som ska uppmärksammas.

Hur lång bör en vimpel vara?

Det är betydligt friare tyglar när det kommer till vimplar, till skillnad från den traditionella flaggan. Däremot vill man ju att det ska se bra ut att flagga, och därför bör man tänka på vimpelns längd. Det är sagt att vimpelns längd ska vara ungefär en tredjedel av flaggstångens längd. Har du en flaggstång som är 10 meter bör vimpeln alltså vara 3 m lång.

Rektangulära och övriga flaggor – då får de hissas!

Flaggning behöver inte nödvändigtvis innebära ett upprättande av traditioner, utan man kan flagga för att visa sin stolthet, uppmärksamma något man står för, eller bara för att det helt enkelt är fint komplement till trädgården.

Rektangulära flaggor

Rektangulära flaggor är en typ av flagga som hissas utan vidare bestämmelser. Men vad skiljer egentligen en rektangulär flagga från en vanlig flagga då kan man undra. Jo det är som så att rektangulära flaggor ofta används av företag, som exempelvis reklamflaggor. Dessa typer av flaggor får sitta uppe dygnet runt.

Övriga flaggmotiv

Det finns många olika typer av flaggmotiv att få tag på. Är man sugen på att hissa en nationsflagga är man välkommen att göra det, men inte under en annan nationsflagga. Alltså, är det bara tillåtet att ha en nationsflagga hissad åt gången.

Nu när du har koll på flaggregler är det bara att hissa upp och låta flaggan vaja i vinden. Att äga en flaggstång är så mycket mer än något symboliskt, det är också vackert och fridfullt att titta på, oavsett om det är en blåsig höstdag eller en stilla förmiddag i maj. Vi på Flaggstångsspecialisten hjälper dig gärna med rådgivning eller önskemål.